Kaupallisen alan opinnot ammattikorkeakoulussa

Nykyään varsin moni valitsee kaupallisen alan opiskelemisen ammattikorkeakoulussa yliopiston sijaan. Syynä voi olla hieman helpompi sisäänpääsy, mutta moni valitsee tieten tahtoen AMK-opinnot myös siksi, että ne ovat tunnetusti käytännönläheisempiä verrattuna moniin yliopiston tarjoamiin opintovaihtoehtoihin.

students-702090_960_720Ammattikorkeakoulussa kaupallisiin opintoihin suuntaava valmistuu yleensä nimikkeellä tradenomi. Mikäli opintonsa suorittaa englanninkielisenä esimerkiksi ohjelmassa International Business, on silloin valmistunut opiskelija titteliltään BBA eli Bachelor of Business Administration. Yleisimpiä suuntautumisvaihtoehtoja ovat esimerkiksi markkinointi, rahoitus, kansainvälinen liiketalous sekä kirjanpito. Usein ammattikorkeakoulu tarjoaa myös erinomaiset vaihtoehdot kielten opiskeluun ja etenkin liiketalouden opinto-ohjelmassa kielten opiskelu onkin pakollista tai ainakin äärimmäisen suositeltavaa, sillä siitä on myös tulevaisuudessa työelämässä hyötyä. Suurin osa ammattikorkeakouluista tarjoaa kursseja sekä englannin, ruotsin, ranskan, saksan, espanjan, venäjän ja kiinan kielellä.

Kaupallisissa opinnoissa on ammattikorkeakoulussa useimmiten mahdollista erikoistua johonkin tiettyyn osa-alueeseen omien kiinnostusten mukaan. Useimmiten ensimmäisenä opiskeluvuotena kaikki käyvät läpi yhteisen opintokokonaisuuden, jossa käydään läpi perusasioita liiketaloudesta, taloudesta ja muita kaupalliseen alaan liittyviä aiheita. Toisena vuonna tarjoutuu opiskelijalle mahdollisuus ottaa opinto-ohjelmaansa myös monia valinnaisia kursseja sen mukaan, mikä itseään kiinnostaa ja mikä voisi tulevaisuudessa olla se ala, jonka parissa mielellään työskentelisi. Mikäli ei ole aivan varma, kannattaa rauhassa miettiä tulevaisuuden suunnitelmiaan ja siinä välissä pelata vaikkapa rentouttavaa rulettia Ruletti-sivustolla. Pelaaminen on rentouttavaa puuhaa ja antaa kiireiselle opiskelijalle mahdollisuuden pitää hiukan hauskaa. Rulettia ja muita hauskoja pelaamalla voi hyvinkin tienata muhkean potin, josta on varmasti iloa opiskelijabudjetilla.

Ammattikorkeakoulussa on varsin yleistä lähteä opiskelijavaihtoon toisena tai kolmantena opintovuonna. Useimmiten vaihto suuntautuu johonkin pohjoismaiseen, eurooppalaiseen tai kauempana olevaan yliopistoon tai mahdollisesti toiseen ammattikorkeakouluun. Vaihto-opiskelusta saa hyvitystä opintopisteiden muodossa, joten se ei hidasta valmistumista, vaan lähinnä tuo opiskelijalle kokemusta ja uusia näkemyksiä, joista on varmasti apua myös tulevaisuudessa esimerkiksi työnhaussa. Suurin osa tradenomeista valmistuneista työllistyy varsin nopeasti, sillä alalla on tarjolla monipuolisesti erilaisia paikkoja. Monet löytävät itsensä valmistuttuaan esimerkiksi pyörittämästä omaa yritystään, mutta yhtä lailla monet kotimaiset ja kansainväliset yritykset palkkaavat tradenomeja erilaisiin hallinnollisiin tehtäviin tai vaikkapa myyntityöhön. Tradenomeja on paljon töissä myös pankeissa ja vakuutusyhtiöissä. Jotkut suuntaavat mainosalalle, mikäli markkinointi kiinnostaa. Johtoasemaan mielivät pyrkivät korkeisiin asemiin, jonne pääseminen on hyvinkin mahdollista myös tradenomitaustalla, etenkin jos on ottanut jo opiskeluaikoinaan esimerkiksi johtamiseen liittyviä kursseja ja hankkinut johtamiskokemusta esimerkiksi opiskelijayhteisössä.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website