IT-ala ammattikorkeakoulussa

IT-ala on kokenut viime vuosina monenlaisia muutoksia ja myllerryksiä, mutta alan ammattilaisten taidoille on edelleen suurta kysyntää sekä kotimaassa että ulkomailla. Alalle voi päätyä monenlaisten opintopolkujen kautta, ja eräs niistä on ammattikorkeakouluissa järjestettävät koulutukset. Tässä artikkelissa kerromme IT-alan monipuolisista opinnoista ammattikorkeakouluissa.

Missä alaa voi opiskella?

wa318Alaa voi opiskella monissa eri oppilaitoksissa. IT-alan ammattilaisia tarvitaan monissa paikoissa, kuten internetpalveluiden, matkapuhelinten sekä sairaaloiden hoito- ja tutkimuslaitteiden kehittämisessä. IT-alan koulutuksen saaneet voivat työskennellä esimerkiksi projektipäälliköinä, teknisinä suunnittelijoina, järjestelmäasiantuntijoina tai ohjelmoijina. Myyntiin ja markkinointiin koulutuksessaan suuntautuneet IT-alan osaajat puolestaan voivat työskennellä alan yritysten monenlaisissa myynti- ja markkinointitehtävissä.

IT-alaan liittyviä opintoja voi suorittaa sekä ammatillisissa oppilaitoksessa että korkeakouluissa. Yliopistoissa ja teknillisissä korkeakouluissa voi opiskella IT-alan opintoja ja valmistua ensin tekniikan kandidaatiksi ja sen jälkeen diplomi-insinööriksi. Alemman korkeakoulututkinnon suorittaminen on nykyään pakollista. Koulutusohjelmakseen voi valita esimerkiksi informaatioverkostot ja tietojohtamisen, automaatiotekniikan tai tietojenkäsittelytieteen.

Myös ammattikorkeakouluissa on tarjolla IT-alaan liittyviä opintoja hyvin monipuolisesti. Niihin voi hakeutua esimerkiksi tietojenkäsittelyn koulutusohjelmaan ja valmistua kolmen ja puolen vuoden opintojen jälkeen tradenomiksi. Opinnoissa perehdytään muun muassa tietojärjestelmien rakentamiseen ja ylläpitoon, verkkopalveluihin tai esimerkiksi tietoverkkoratkaisuihin. Suuntautumisvaihtoehtonsa mukaisesti IT-alan tradenomi voi valmistumisensa jälkeen työskennellä esimerkiksi teknisenä suunnittelijana, ohjelmoijana tai vaikkapa erilaisten verkkopalveluiden ylläpitäjänä. Ammattikorkeakouluissa voit opiskella myös tietotekniikan koulutusohjelmassa ja valmistua tietotekniikan insinööriksi.

Toisen asteen oppilaitoksissa voi suorittaa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon ja valmistua datanomiksi. Koulutus valmistaa alan jatko-opintoihin ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa ja antaa monipuolisen tietotaidon alan työtehtävissä toimimiseen, esimerkiksi käytön tuen tai ohjelmistotuotannon osaamisalalla.

Miten ammattikorkeakouluopintoihin haetaan?

Ammattikorkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen haetaan yhteishaussa, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Yhteishaun ansiosta voit samalla hakulomakkeella hakea useaan eri oppilaitokseen ja koulutusohjelmaan. Syksyisin alkavaan koulutukseen voi hakea maalis-huhtikuussa, ja tammikuussa alkaviin koulutuksiin puolestaan haetaan syksyn yhteishaussa, syyskuussa. Koulutusta järjestetään sekä suomeksi että ruotsiksi mutta myös englanniksi. Englanninkielisiin koulutusohjelmiin on kuitenkin erillinen hakuaika tammikuussa.

Ammattikorkeakoulu vai yliopisto?

Opiskelu ammattikorkeakoulussa on yliopistoon verrattuna työelämälähtöisempää ja käytännönläheisempää. Jos olet käytännönläheinen henkilö ja haluat päästä työelämään käsiksi jo opintojen varhaisessa vaiheessa, saattaa ammattikorkeakoulu olla sinulle sopiva vaihtoehto.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website