Ammattikorkeakoulu ja vaihto-opiskelu

Ammattikorkeakoulun aikana suoritettavat opinnot ovat useimmiten kestoltaan noin kolme ja puoli vuotta. Joillain opiskelujen päätökseen saaminen vie vähemmän aikaa, kun taas toiset tarvitsevat syystä tai toisesta hiukan enemmän aikaa tutkintonsa valmiiksi saamiseen. Opinnoissa ei välttämättä kannata kiirehtiä turhaan, sillä AMK tarjoaa monenlaisia eri mahdollisuuksia niille, jotka ovat niitä kiinnostuneet hyödyntämään.

(RNS2-feb3) Burleson Quadrangle, the historic heart of Baylor University's campus in Waco, Texas, is named for Rufus C. Burleson, who served twice as President, from 1851-1861 and 1886-1897. For use with RNS-BAYLOR-UNIV, transmitted on February 3, 2015, Photo courtesy of Robert Rogers/Baylor Marketing and Communications

Pakollisten kurssien lisäksi ammattikorkeakoulu tarjoaa hyvin monipuolisesti erilaisia aktiviteetteja, joihin rohkeasti mukaan lähteminen voi poikia paljon hyödyllisiä kokemuksia. Yksi esimerkki tällaisesta toiminnasta on esimerkiksi tuutorointi, eli eräänlaisena vertaistukena toimiminen uusille, ammattikorkeakoulutaivaltaan aloitteleville opiskelijoille tai vaihtoehtoisesti kansainvälinen tuutorointi, jolloin avun kohteena ovat Suomeen saapuneet, omaan ammattikorkeakouluun opiskelemaan tulleet vaihto-opiskelijat eri puolilta maailmaa.

Toinen vastaavanlainen, mutta useimmiten vieläkin antoisampi mahdollisuus on lähteä AMK-opintojensa kautta vaihtoon. Vaihto-opiskelu onkin ollut viime vuosina tasaisesti suosiotaan kasvattava vaihtoehto ammattikorkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Sen puolesta puhuu moni seikka, joista ensimmäisenä mainittakoon se, ettei opiskelijalle koidu siitä yleensä mitään lisäkuluja. Useimmiten ammattikorkeakoulu tukee vaihto-opiskelijaa jonkinlaisella tukirahalla, jonka lisäksi opiskelijan on mahdollista saada opintorahaa tavalliseen tapaan myös ulkomailla ollessaan. Vaihto-opiskelua moni on kehunut jälkeenpäin mieltä avartavaksi kokemukseksi, minkä myötä opiskelija on saanut uutta perspektiiviä opintoihinsa ja elämäänsä yleisesti. Opintojen aikana tulee usein solmineeksi muiden opiskelijoiden kanssa tärkeitä kontakteja, joista on ollut suurta etua vastaisuudessakin sekä henkilökohtaisesti että myös ammattillisessa mielessä.

Useimmiten vaihto-opiskelun kesto on tapauksesta riippuen joko lukukauden tai lukuvuoden pituinen. Vaihto-opiskelu ei kuitenkaan pidennä yleensä opintojen kestoa millään lailla, sillä myös ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritetut omaan alaan liittyvät opinnot ovat useimmiten opintosuoritukseksi hyvitettäviä opintoja. Opintojen laadun takaa yleensä se, että opiskelija lähtee vaihtoon sellaiseen oppilaitokseen, joka toimii oman ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä.

Ammattikorkeakoulusta riippuen opiskelijalle on tarjolla kymmeniä eri vaihtoehtoja sen suhteen, minne vaihtoon haluaa mennä. Usein suomalaiset lähtevät opiskelemaan esimerkiksi Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Saksaan, Hollantiin, Englantiin, Puolaan, Ranskaan, Espanjaan, Tsekkiin, Venäjälle, Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Meksikoon, Koreaan, Japaniin, Kiinaan, Singaporeen tai Hongkongiin, mutta toisinaan joku valitsee vieläkin harvinaisemman kohteen. Minne sinä itse lähtisit?

Leave a Reply

Name *
Email *
Website